Trocha středoevropské geopolitiky...

Autor

Včera jsem jen zlehýnka nakousl Zemanovy narozeniny a zmínil se, kdo všechno tam byl (Uďo). Byl tam Babiš, Klaus, Orbán, Fico, Pellegrini, Duda, Vučič, Kateřina Konečná, byli tam lidé z byznysu a další a další. Navenek to nejde úplně dohromady. Klaus a Zeman byli političtí soupeři, Orbán není totéž co Fico, Duda se určitě neshodne s Kateřinou Konečnou na postoji k Rusku a Vučič vůbec není v Evropské unii. Přesto se všichni sešli, oficiálně oslavili Zemanovo jubileum. Politiku… tu samozřejmě vůbec nedělali…

Pojďme dnes krátce zapomenout na český politický rybníček. Pojďme zapomenout, že máme vysokou inflaci, máme bájivě lhavého prezidenta, máme vládní krizi, odstraňujeme následky po povodních, jsme ve válce s Ruskem, máme zdevastované veřejné finance, nevíme, kdy nám Ukrajinci zastaví ropu nebo plyn a nevíme, jestli nám Němci nějaký plyn přes hranice pustí. Pojďme na chvíli zapomenout na Dozimetr, nevyšetření střelce z fakulty, zapomeňme, že už tu máme zase politické vězně a svoboda slova je kriminalizovaná. Pojďme jednou zapomenout na domácí problémy, které nikoho kolem nás nezajímají a buďte si jisti, že Fiala před Uršulkou a Bidenem ani slovíčkem nezmínil, že naši občané mají nějaké problémy a že tyto problémy ovlivňují i jeho schopnost vlády.

Pojďme si odmyslet, že Lipavský zůstává ministrem zahraničí a defintivně potopil pirátskou stranu.

Pojďme si říct, že se hrají mnohem větší šachy, ve kterých celá naše republika hraje roli malého pěšáka a na názory našeho obyvatelstva z vysoka sere pes. Nikoho nezajímá, kolik lidí žije v chudobě. Nikoho nezajímá, kolik lidí do chudoby padá. Tohle se řeší jen kvůli volbám. Ale ať přijde jakákoliv vláda, jakýkoliv premiér či jakýkoliv prezident, vždycky přijde někam do předpokoje mocných a tam si vybírá, kterými geopolitickými větry se nechá hnát a kterým naopak bude čelit. Nikoho tam nezajímá, jak vlastně vypadá české politické prostředí. Maximálně vezmou na vědomí, že prezident nebo premiér se už zase jmenuje jinak. Jsou na to zvyklí… v USA, Rusku ani Číně žádné předčasné volby nejsou. Možná i to je znak velmoci.

V uplynulých dnech měl prezident Petr Pavel vysloveně chcimírský projev, ve kterém apeloval na Čínu, ať se chopí mírotvůrné role a zatlačí na Rusko. Říkal zhruba totéž, co jsme my říkali před dvěma roky. Znělo to směšně, když si uvědomíme, že mezitím Pekarová s Vystrčilem zlikvidovali v Číně pozice Škodovky, zkazili tam vztahy a Lipavský to pak ještě dorazil. A najednou tady prezident apeluje na to, co pomáhal ničit.

Já si nemyslím, že by Pavel najednou prohlédl a začal používat to šedé, co má v hlavě. On se jen jako prezident dostane dříve k informacím. A tak už podle mě ví, že příští jednání o míru na Ukrajině budou mít v rukou jiní a zřejmě už někdo kolem něj tuší, kdo asi a jak to bude vypadat. Přidejte si k tomu, že náš eurohodnotný prezident vyslovuje tak kacířské věci, jako že se Ukrajina bude muset (dočasně) vzdát části svého území (a prochází mu to), tak to vypadá, že příští mírová konference bude diskutovat úplně jiný plán, než ten od Zelenského. A když Petr Pavel mluví o Číně, tak v tom zřejmě Sitting Ping bude hrát větší roli, než bychom si teď připouštěli.

Do toho se nám na Hluboké sejdou ausgerechnet všichni, kteří jsou geopoliticky spíš na straně střední Evropy a není mezi nimi víceméně nikdo, kdo by byl na straně USA ve střední Evropě. Američtí hoši se scházejí na Hradě a slaví Kolářovy narozeniny. Nebo Pojarovy. Samozřejmě u toho také nedělají politiku, jen mají plná ústa lidských práv a nadšeně jim k tomu sekundují stážisté z americké ambasády.

Co čekáte? Jak myslíte , že se někdo jako Lipavský mohl stát ministrem zahraničí a ještě přežít odchod své strany z vládní koalice? Má mocné přátele, kteří vědí, že nic servilnějšího v České republice nenajdou. Kdyby přišel nový ministr, mohl by mít, ó hrůzo, třeba i vlastní názor. A jak vidno, zbylí Piráti jsou obětovatelní, i když měli plná ústa hodné Ameriky a zlého Ruska. V geopolitice jde o zanedbatelné ztráty. Nějaký Bartoš… kdo to je?

Včera navíc Kalousek oznámil, že vystupuje z TOP09… a samozřejmě se zmínil o své nové straně, kterou ještě neví, jestli založí. (Jestli si tam ještě vezme toho Hilšera, tak budu mít takřka stoprocentní prognostickou úspěšnost…) Proč myslíte, že je někdo ochoten dát vyšší desítky milionů do takové strany? Protože Fiala už pozice Američanů nezachrání. Selhal. O Pekarové ani nemluvím. Fialova barmská neziskovka už peníze nedostane… zato je dostane Kalousek. Žádné zvýšené náklady s tím nejsou, je to jen účetnictví. Udržovat tady panství, to prostě něco stojí. Je levnější tady živit Fialovu neziskovku nebo Kalouskovu stranu, než základnu plnou amerických vojáků.

Před dvěma roky začala americká strkačka s Ruskem. Naše vláda vsadila na americké vítězství. Uvěřila velkým klukům, co jim slibovali a nevěřili Lavrovovi, Orbánovi ani Číňanům. Dlužno říct, že nebyli sami. Víceméně celá EU na to vsadila. Ale pravdu měl Orbán, i když byl zpočátku úplně sám. Micheáš stál také proti čtyřem stům prorokům, ale pravdu měl on. Orbán už na začátku tušil, že výsledkem této války bude ruská dominace v Černém moři a oslabení amerického vlivu tamtéž. Tím se otevřou další koridory pro byznys s Čínou. Také tušil, že Baltské moře teď asi bude na delší dobu nepoužitelné a Polsko také, protože Poláci se s Rusy nikdy nesmíří. A tak si začal zařizovat plynovody nejen pro sebe, ale vlastně pro západní Evropu, protože bez ruských surovin bude Německo přesně tam, kde je teď.

U Zemana se sešli všichni ti, kteří to vidí stejně. Ukrajinské vítězství nebude. Bude nová geopolitická realita, ve které bude hrát evropský střed a Balkán významnější roli, protože surovinovému propojení Německa a Ruska přes Polsko a Baltské moře Američané zabránili. Že tam byl i Duda, to tak trochu signalizuje, že i Polákům už dochází, že nebudou mít ani vítězství ani nebudou řešit mír a napojovat globální obchodní vztahy. Ostatní se tam už neformálně baví o nových obchodních příležitostech, možná gratulují Polákům ke zničení Nordstrýmové konkurence a těší se, až střední Evropa získá na geopolitickém významu, protože větší význam znamená spousty peněz.

Porcování Ruska nebude. Říkají to hosté u Zemana, říká to de facto i Petr Pavel… jen Leyenová to ještě nechápe a myslí si, že se stane nějaký zázrak. Nová hedvábná stezka se právě prosazuje i kolem Černého moře, nové produktovody do Evropy se právě tady napojují a byznysmeni si už kolíkují svoje claimy.

Sázka na USA nevyšla. Přinesla jen bídu, ekonomický pokles a odpor obyvatelstva. Sázkaři právě přijímají vklady na střední Evropu. Ne naše vklady ve stokorunách, ale vklady toho opravdu velkého byznysu. A že někdo někde něco plácnul? Že zval Guaidóa? Že řekl o Putinovi, že je šílenec? To jsou marginálie…

A Scholz prý bude telefonovat Putinovi…

________________________________________________________________________________________________________________________

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička, samolepky a odznaky z nabídky. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód. Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“

Tento článek (naštěstí) nevyjadřuje oficiální názor Evropského parlamentu.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (368 hlasů)

Komentáře

Já měl za to, že seš Čech.

Průměrný počet slepic: 4.1 (22 hlasů)

Jsem čechožid, nebo židočech, vyber si. Obě tato slovní spojení se píší s malým písmenem na začátku. Stejně jako můj nick, který je berrnard. Prosím, respektuj to.

Průměrný počet slepic: 2.5 (24 hlasů)

Nebylo to schválně. 

Proč dělám ten rozdíl: Velké písmeno označuje národnost nebo státní příslušnost, kdežto malé religiozitu. Taky se nepíše Křesťan či Muslim (pokud to nejsou příjmění). Třeba Trumpova dcer je židovka -aby si mohla vzít Kuschnera, změnila víru -no, víru, změnila náboženskou organizaci.

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)

Tvůj nick je složený ze samých velkých písmen. Pro mě to znamená poněkud pakec, protože musím levým ukazováčkem spočinout na klávesnici Shift a pravým lovím ta písmena. Ale ty ses tak rozhodl se zde pojmenovat a já to plně respektuji. (jasně, mohl bych před psaním tvého nicku klofnout do toho Capsu, ale pak bych na to zapomněl, neodklikl bych ho, něco napsal a potom to musel celý předělávat. Všimni si, jak mi komplikuješ psaní, ale nedržkuji).

Průměrný počet slepic: 2.6 (25 hlasů)

In reply to by KIMJAN

Trvalý odkaz

Někde jsem četl, že když se píše o šoa, tak by se mělo respektovat velké písmeno Ž. Jakože z pietních důvodů a vzdání holdu mrtvým. Ale jinak netřeba. No, a pokud si pohlídáte tvorbu věty a dáte žida na její začátek, nemůžete udělat chybu. Stejné platí u berrnarda :-).

Průměrný počet slepic: 3.3 (9 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

Protože pokud na začátek věty dáš můj nick, který je s malým písmenem, měl bys ho taky tak začít. Trvám na tom, že zde jsem berrnard a nesnáším, když mi někdo nick komolí velkým B.

Dám příklad:

a) berrnad mě dnes zase nasral

b) Bernard mě dnes zase nasral

a beru, b je pro mě nepřijatelné, i když chápu, že to myslíte dobře.

Průměrný počet slepic: 1.4 (10 hlasů)

Jseš úplně vedle, protože začátek věty je něco jako přednost v jízdě. S tím se smiř. Kvůli tobě nemá cenu prznit češtinu!

Průměrný počet slepic: 3.7 (10 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

Pokud si někdo zvolí za nick, tudíž své jméno zde, slovo s malým písmenem na začátku, tak i kovaný češtinář by měl jeho jméno respektovat a pokud začne větu jeho jménem, nevidím důvod k tomu, aby mu ho hned rozkurvil.

Pokud má s tímto problém, ať ten nick nepoužije na začátku, ale někde dál.

Ale nic si z toho nedělej, i vidlák (všimni si, píši s malým v na začátku, proč?) mi párkrát v mailech zkomolil nick na velké B. Jenomže on je zde šéf, jeho zjebat nemohu, ale ty tady šéf nejseš, tudíž tě tímto jebu a laskavě můj nick od příště piš berrnard.

Pokud je to pro tebe problém, tak to 100x opiš a nech si to od někoho podepsat, ale už mě nebaví komolení mého zdejšího jména.

Průměrný počet slepic: 1.3 (10 hlasů)

Berrnarde, naposled k tomuto tématu. Začátek věty lze poznat nejen kvůli první liteře textu, ale tím, že je s velkým písmenem. To je prostě pravidlo, fundament, úzus. Příklad? Vznětlivost česká. Česká vznětlivost.  Význam stejný, jen napsáno jinak. To jsou roztomilosti českého jazyka, nikoli českovštiny.

Zatím jsem nečetl, že by i ti největší mediální kurviči uvozovali svoje poselství malým písmenem v úvodu. Až to spatřím, to už mě poleká.

Průměrný počet slepic: 3.7 (9 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

Čeština nečeština, mohl bych tě pane Zappova ukolébavko poprosit o to, abys můj nick psal tak, jak jsem si ho zvolil já? Udělal bys mi tím radost.

Bylo to lepší?

A mám tě nadále oslovovat Zappova ukolébavka, nebo stačí Zappo. Já jenom abys pak s tím neměl mluvnický problém.

Průměrný počet slepic: 1.3 (9 hlasů)

Není problém, berrnarde, umím namixovat větu, která pochytí tyto jinotaje.

Jo, Zapp stačí :-).

Průměrný počet slepic: 2.9 (7 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

že jsme se dohodli Zappe.

Průměrný počet slepic: 1.5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Strkanice Ruska a USA začaly už v roce 2010 když se USA začaly angažovat v Sýrii. Rok předtím ještě Obama v Praze sliboval restart rusko- amerických vztahů, ale touto barevnou revolucí v Sýrii ho hned zároveň pohřbil. Asadův režim je totiž Rusku přátelský, takže proč ho měnit na režim nepřátelský. To dává smysl.

Ze Sýrie uteklo spousta uprchlíků, kteří se několik let někde potloukali, ale až v roce 2015 konečně vyrazili do Evropy. Nechci šířit konspirace, ale přesně v tom roce začala platit Agenda 2030 (každý uprchlík má právo na azyl), takže zbývalo jen si povzdechnout Wir schaffen das.

Od dobrodružství v Sýrii se Rusko s USA pak už střetává pravidelně všude - v Lybii, Tunisku, Maroku, Ukrajině. USA má totiž svoje zájmy a ty jsou jiné než zájmy Ruska.  Ukrajina je jen další konflikt těchto dvou mocností, akorát zrovna tento máme možnost sledovat zblízka a podrobně.

Když si položím obligátní otázku "V čí prospěch", tak zjistím, že opravdu velkým vítězem Ukrajinského konfliktu jsou jednoznačně americké firmy z energetického sektoru. Až mi to přijde, že Američani žárlili na úspěchy ruských energetických firem v Evropě natolik, že se rozhodli jejich byznys prostě převzít. Z Rusů tedy udělali nepřátele (u nás Babiš s Hamáčkem je obvinili ze sabotáže ve Vrběticích) a zrušili  tím např. rozhodnutí české vlády o tom, že Dukovany budou dostavovat Rusové. Když se naposledy stejně rozhodla Nečasova vláda, tak hned musela skončit kvůli aférám, které by se nikdy neprovalily, kdyby se bývali byli rozhodli jinak.

Zakázku teď sice nakonec dostali Korejci, ale jestli vzpomínáte, tak vláda američany z tendru vyřadila a teď bude čelit arbitráži. Je to pro američany lepší řešení, jelikož dostanou peníze (odškodné ) za nic a na dostavbu Dukovan stejně neměli kapacitu, jelikož už staví šest bloků v Polsku. Nikdo mi nevymluví, že na tom nebyli s naší vládou domluveni předem.

Zkrátka a dobře, americké firmy kompletně převzaly ruský energetický byznys v Evropě a dokonce i překupníci ruského LNG si mnou ruce. Podle mě operace Ukrajina už má jasného vítěze v amerických firmách, a to ať už výsledek konfliktu bude jakýkoliv. Trump už klidně může uzavřít mír, protoze hlavního cíle operace (převzetí energetického byznysu v Evropě) už bylo dosaženo. A možná to je to co Pávek už ví a proto klidně může mluvit o míru.  Zatím jenom v New Yorku aby se to moc nerozkřiklo, ale je otázka času, kdy to tady bude oficiální narativ........Howgh 

Průměrný počet slepic: 4.8 (65 hlasů)

SOUHLAS. 👌

Průměrný počet slepic: 3.6 (14 hlasů)

🐓🐓🐓🐓🐓

Průměrný počet slepic: 3.6 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

nemoh by tvůj brácha naprogramovat diskusi tak, aby se nechali skrývat někteří uživatelé?

 

Chvílema je to na rozkopání monitoru

 

 

Průměrný počet slepic: 4.4 (51 hlas)

souhlas

Průměrný počet slepic: 3.7 (40 hlasů)

In reply to by Blc

Trvalý odkaz

Kupte si myš s takovým tím kolečkem uprostřed. To je bomba věc.

Průměrný počet slepic: 2 (46 hlasů)

Jestli se nepletu tak Toncek už byl v podmínce a měl povolený jeden příspěvěk, takže Vidláku konej! P.S. A toho druhého "inteligenta" co má od všeho klíče můžeš taky poslat do sikele. Ať si jdou hrát na píseček a neotravují normální lidi. Děkuji.

Průměrný počet slepic: 3.1 (13 hlasů)

fuj 👎

Průměrný počet slepic: 2.7 (12 hlasů)

ale evidentně přišel ten spravedlivý a hned by rozdával BANy.

A s těmahle pak dělejte nějakou revoluci. Se moc nedivím, že vynálezce gilotiny dopadl, jak dopadl, asi Juráškovi předci.

Průměrný počet slepic: 1.8 (13 hlasů)

návaznost

Průměrný počet slepic: 3.2 (6 hlasů)

až mě Jurášek odsud vybanuje, tak ztratím návaznost definitivně. Už to mám ozkoušené od Alefa z Litterate.

Průměrný počet slepic: 1.5 (8 hlasů)

selekci příspěvků, ne na tebe 😁

Průměrný počet slepic: 3 (5 hlasů)

sorry

Průměrný počet slepic: 1.8 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

na to jak reagují rádoby vlastenci. A potom můžete vychvalovat opozici a jejich snahu, být dobrou vládou pro své občany.

Podívejte se,
co řekli na konflikt Juchelka – ANO a Šlachta – Přísaha, je to od 26:30 min..
https://cnn.iprima.cz/porady/360deg/360-275

Průměrný počet slepic: 3.1 (31 hlas)

Ta moderátorka mně přišla jako velmi dobrá. Oproti proamerické Tománkové, tahle pískala rovinu.

Párkrát jsem viděl, když seděl Juchelka u Moravce, furt kýval koleny k sobě a od sebe. Toho si všiml i režisér a občas na to udělal záběr, aby  lidi spatřili, co je ta zpuchlina zač. V podstatě jej zesměšnil, neboť koblihář s komediantsko-televizní průpravou kejklá končetinami jako děcko se syndromem neklidných nohou, ačkoli by z kamer v televizi neměl mít trému. Tedy, necítí se pevně v kramflecích.

Průměrný počet slepic: 1.9 (13 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

Co dělá Vašek Otázka Mor avec pod stolečkem ale kamera neukáže. Polovina reportérů ale mává rukama jako on. Druhá polovina mává rukama jako sám Nejvyšší Signálista. 

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dnešní  MAP2107  přináší  mimo jiné  zajímavé  informace o rekonstrukci  obsazených, nedávno ukrajinských  území:  

" ....  Putin  se  veřejně v ruské televizi holedbal, že na nových ruských územích už nechal opravit 5 800 válkou zničených velkých bytových domů, 3 500 km rozmlácených cest, a komplexně obnovil a zmodernizoval 24 vysokých škol, 124 středních škol a učilišť, 776 škol základních a 633 mateřských,  a kyjevská média k tomu jen zlostně poznamenala, že ruští lupiči už dokonce 1. října začali z rekonstruovaných šachet okupovaného Donbasu loděmi přes opravený přístav Mariupol vyvážet do Indie, Číny,  .... a dalších zemí i černé uhlí.   ....  Gosudar na “osvobozeném” území obnovuje i hutní výrobu, která byla v důsledku kyjevské operace ATO, zastavená od roku 2017. Jediná Gosudarem v červenci nově opravená pec číslo 5 vyprodukuje 1 milion tun oceli ročně, tedy 28% bývalé roční produkce ostravské huti Liberty, kterou nechala letos česká vláda zkrachovat. Celkem Putin plánuje na Donbase brzy obnovit 93 000 pracovních míst v hutním a strojírenském průmyslu ... "

Který  hlupák  z  ČR  prováděl  duševní  onanii  a  plácal nesmysly o tom,  že  podpora   války  je skvělá,  protože  ČR bude obnovovat Ukrajinu?   

Průměrný počet slepic: 4 (33 hlasů)

jsou zlatý důl na mnohé nerostné suroviny.

Rusák sice neumí vyrobit pořádný auťák, nebo počítač, ale vyrabovat to, co se v zemi ukládalo miliony let, na to je machr. Sibiř mu za chvíli skoupěj číňani. Tak možná proto.

 

Průměrný počet slepic: 1.8 (36 hlasů)

Umí obojí - akorát to z blbosti přestal dělat a vyvíjet a teď to musí dohánět.

Tak to dopadá, když jeden uvěří kecům o volném a vzájemně výhodném obchodování.

Holt si Rus řekl, nač to vyrábět, když si to mohu koupit -a hele, najednou nemůže.

Mimochodem, co znáš z Norska?!

To je prokletí zemí, bohatých na přírodní zdroje.

Průměrný počet slepic: 4.6 (27 hlasů)

Prej tam maj nějakej Barnevernet, který krade lidem děti a kámoši, kteří neloví v lesích, ale radši líčí na zvířata, která žijí pod vodou, tam jezděj na ryby.

Jo a učedník mého nejlepšího kámoše kominíka s jednou norkou měl vztah a říkal, že hezky heká a dobře kouří.

To je tak všechno, co vím o Norsku.

Průměrný počet slepic: 2.7 (32 hlasů)

i s tvojí znalostí Ruska

Průměrný počet slepic: 3.8 (18 hlasů)

v Rusku 3x. Není to moc, ale mě to bohatě stačilo.

Průměrný počet slepic: 1.6 (12 hlasů)

a to bych s norskými lákadly u tebe nečekal 🙂

Průměrný počet slepic: 3.9 (12 hlasů)

a co umí Saúdové? Kam letěl Clinton i Obama po inauguraci políbit prsten? 

Pořádat závody formulí? Pořádat Diamantovou ligu, tenisové turnaje, fotbalové komedie? 

Jsou to přece také Semité? Nejstarší národ světa.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

aby más Putin obsadil, opravil silnice, nějaké baráky a obnovil těžbu uhlí. 

Průměrný počet slepic: 4.1 (18 hlasů)

Teď zrovna opravuje bombami baráky na Ukrajině.

Průměrný počet slepic: 2.6 (18 hlasů)

bomby ušetřil 😁

Průměrný počet slepic: 4.2 (14 hlasů)

máme Bobe tu asfaltku tak rozjebanou, že bychom si nějaké nové díry od bomby možná ani nevšimli. Ale zase to nutí řidiče být ve střehu, když musí na rovince neustále kličkovat.

Průměrný počet slepic: 2.7 (10 hlasů)

A teď si představ, že by ti ho Norka na té silnici během cesty kouřila. Za jak dlouho bys pak mohl jako eunuch zpívat v Kantiléně :-) ?

Dávám přednost Putinově stavitelství; most na Krym v délce desítek km byl hotov během 2 let. My opravujeme D1 víc jak 10 let a konec prací není v dohledu. Jakož konce kolon na ní stojících.

Průměrný počet slepic: 3.9 (14 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

tuším, že byla i zfilmovaná. Jak tam jedna kouřila chlapa (jéje, to se zase Menhira posere, že moje posty nemají informační hodnotu) a narazilo do nich auto a chlap zjistil, že už ho nemá.

Svět podle Garpa.

Průměrný počet slepic: 2.9 (12 hlasů)

Hmm, tak to vypadá, že ho Naďová fókla na Teplický Nečasovi taky. Svět podle Rittiga.

Není Menhira chlap?

Průměrný počet slepic: 2.7 (9 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

Zappo, tak se jí zeptej, alespoň na tebe pak bude víc nasraná než na mě. Víš, já se zde poslední dobou pokouším napravit svojí reputaci, tohle by mi píchlo.

Jo a nebyla to Menhira, ale Mimaka. Já už tu informaci taky dlouho neudržím.

Průměrný počet slepic: 1.7 (9 hlasů)

Tímto se Menhiře omlouvám :-).

Průměrný počet slepic: 2.3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Proč Čína nemůže a nesmí pustit Tibet

 

Čína je mnohonárodnostní země. Jeho etnické menšiny nejsou příliš početné, zejména ve srovnání s obrovským počtem lidí identifikovaných jako Číňané. Některé menšiny si však nárokují velmi rozsáhlá území, jmenovitě Mongolové, Ujgurové a Tibeťané. Jejich příslušná území tvoří půlměsíc od severu (Mongolové) na západ (Ujgurové) a na jih (Tibeťané). Srovnejte to s podobným půlměsícem kolem západní části Ruska: pobaltskými státy, Běloruskem a Ukrajinou.

Proč Čína nemůže pustit tři cizí národy a dovolit jim mít své nezávislé země místo toho, aby byly autonomní součástí čínského státu? Odpověď je jednoduchá a zná ji každý, kdo sleduje politické dění posledních třiceti let. Ne nadarmo jsme srovnávali politický půlměsíc hraničící s Čínou s podobným půlměsícem hraničícím s Ruskem. Pokud by se Čína dnes stáhla ze tří regionů a uznala jejich suverenitu, nejpozději zítra by Spojené státy spojily tři nezávislé země do jakéhosi NATO nebo AUKUS a převzaly nad nimi kontrolu a použily je proti Číně. Přesně to se stalo pobaltským státům a Ukrajině; přesně to se mohlo a stále může stát s Běloruskem.

To je důvod, proč jsou velké státy nuceny rozšiřovat své území a vytvářet kolem sebe závislé státy. Velké státy si tak zajišťují bezpečnost a klid na svých hranicích. Ne nadarmo se SSSR (vlastně Rusko) skládal z několika republik a měl celý politický blok závislých zemí ve střední Evropě. Michail Gorbačov, poslední hlava státu SSSR, naivně věřil, že ani tyto závislé země, ani celý Sovětský svaz nejsou nutné pro bezpečnost Ruska, pro mír ve všech sovětských republikách a závislých zemích. Historie – nebo spíše Spojené státy – ho naučila opaku.

Pokud by Čína včera šla ve stopách SSSR, měla by válku buď blízko svých hranic, nebo uvnitř země. A naopak, kdyby včera Sovětský svaz neopustil všechny své závislé státy a nezhroutil se, možná by se dnes vydal cestou rozvoje Číny a zavedl by kapitalismus pod vedením své komunistické strany.

Vedoucí představitelé SSSR si možná mysleli, že středoevropské státy pocítí alespoň určitou míru vděčnosti za to, že byly pokojně osvobozeny ze sovětského sevření. Jak vypadá realita? Realita je taková, že téměř druhý den se bývalé středoevropské státy připojily k vojenské alianci nepřátelské Rusku a dnes – s výjimkou Maďarska – zaujímají zuřivě protiruský postoj. Čínské vedení nemusí mít stejná naivní očekávání. Může předpokládat, že Mongolové, Ujgurové a Tibeťané, emancipovaní Pekingem se okamžitě stanou zahořklými odpůrci Číny. Toto jsou tvrdá pravidla historie: Pokud se nerozšíříte, začnete se zmenšovat. Kdo se v životě neprosadí, bude brzy utlačován. (gefira.org)

Průměrný počet slepic: 4.2 (27 hlasů)

Ty jsi děčíňák, takže natuty znáš pekárnu Martin z České Kamenice. Výborný podnikatelský nápad. Skvělé pečivo, k němu uzeniny, koupíš si tam celý den hotovky, k tomu přidružený prodej od místních farmářů, výrobců marmelád a vinařů.

Tak otevřel v Děčíně na náměstí nad soudem druhou. Taky dobrý, solidně se rozšířil. Pak prý v rámci rozšiřování otevřel dvě v Praze. Údajně jednu musel zavřít s mnohamilionovým dluhem. Dnes prý shání stabilního kuchaře do své vlajkové lodi, do České Kamenice. Ono ale když se mezi kuchaři rozkřikne, že tomu minulému ještě v srpnu dlužil plat za červen, nikdo se tam moc nepohrne. Jeho prodavačka, která chodí nakupovat k mojí ženě jí říkala, že už má podanou výpověď, protože je samoživitelka, má doma složenky a nemůže si dovolit, aby se se šéfem furt handrkovala o svůj plat, na který má nárok.

Díky svému rozšiřování, které se mu ale moc nepovedlo, mu teď reálně hrozí, že přijde i o to, co se mu předtím perfektně povedlo.

Víš KIMJANE, já si k sváče do lesa krájím dost silné krajíce. Ale zase tak silné, abych dva na sobě a mezi nimi ten sýr a salám a vše dokázal pak vrazit do huby. Mohl bych si dělat silnější a vypadal bych pak v ruce s nimi drsněji, ale pak bych je asi už neukous, jestli mi rozumíš, co jsem tím chtěl sdělit.

Průměrný počet slepic: 2 (15 hlasů)

takže podle vás rusko chce obnovit svůj původní ochraný val před imperialistama z Wall Street ? Země a národy by spolu měli spolupracovat a né se vymezovat,  Merkelová chtěla s rusakama obchodovat, když s někým obchoduješ tak s ním nechceš válčit, posrali to američani a hlavně debilní putin jim skočil na špek, kdyby nevyhrotil konflikt na Dombasu do horké války, mohla se mít celá Evropa jako prase v žitě,  jak by asi v Evropě vypadala mezinárodní situace teď,  kdyby nebyla válka na Ukrajině ?  To že rusák rozumí pouze násilí potvrzuje každým dnem.  Jedinej vítěz tohoto konfiktu je zkurvený USA. 

Průměrný počet slepic: 1.8 (17 hlasů)

bláboly ??

Průměrný počet slepic: 4.1 (14 hlasů)

Když něco začíná slovem "takže", jde vždycky o volovinu.

Průměrný počet slepic: 3 (7 hlasů)